Tésztasaláta napraforgószirommal

Hozzávalók 4 személyre: 35 dkg rövid csőtészta, 2 evőkanál olaj, só, gerezd fokhagyma, csipetnyi morzsolt majoránna, 1 maréknyi napraforgószirom.

A tésztát forrásban lévő, sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Az olajon megfuttatjuk az összezúzott fokhagymát, hozzáadjuk a kifőtt tésztát, összekeverjük, sóval, morzsolt majoránnával és napraforgószirommal ízesítjük. Egykét perc alatt átforrósítjuk és máris tá. lalhatjuk.

Tokaji aszús sárgadinnyeleves százszorszéppel

Hozzávalók 2 személyre: 2 kisebb sárgadinnye, 1 dl tokaji aszú, (1 ek. porcukor), 2 ek. tejszínhab, 8-10 százszorszép virág.

A sárgadinnyéket cikcakkban félbevágjuk, a magokat eltávolítjuk belőle. A húsát kivájjuk és a tokaji aszúval (ha szükséges, ízlés szerint kevés porcukorral is) összeturmixoljuk. Visszatöltjük a dinnyehéjakba. Százszorszépekkel és tejszínhabbal a tetején kínáljuk.

Tonhalsaláta cickafarkkal

Hozzávalók 4 személyre: 4 db zöldpaprika, 1 citrom, 30 dkg olajos tonhal (konzerv), só, őrölt bors, 1 maréknyi cickafarkvirág.

Az olajos tonhalat lecsepegtetjük és a hal húsát villával nagyobb darabokra vágjuk. Citromlével meglocsoljuk, sóval, őrölt borssal meghintjük, majd hozzáadjuk a megtisztított, csíkokra vágott zöldpaprikát és a száráról lecsipkedett cickafarkvirágokat.

A salátát lefedve legalább egy órán át hűvös helyen érleljük, azután pirítós kenyérrel kínáljuk.

Túrókrém akácvirággal

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg túró, 2 tojássárgája, 10 dkg méz, 1 dl tejszín, 8 fürt akácvirág.

A túrót szitán áttörjük. Hozzáadjuk a mézet és a tojássárgákat és simára keverjük, végül a kemény habbá vert tejszínt és a szárától lecsipkedett akácvirágokat is beleforgatjuk.

A krémet talpas poharakba töltjük és tálalás előtt néhány órára behűtjük.