Szalonnás pitypanglevél

Hozzávalók 4 személyre: 14 dkg liszt, 2 evőkanál tejföl, csipetnyi só, őrölt bors, 4 szelet bacon, 8 zsenge pitypanglevél, a sütéshez: olaj.

A lisztet csipetnyi sóval és a tejföllel összedolgozzuk úgy, hogy rugalmas tésztát kapjunk. A szalonnát felaprítjuk, zsírjára sütjük, majd hozzáadjuk a szintén apróra vágott pitypangleveleket. Egy-két percig pároljuk. A tésztát négyfelé vágjuk és lisztezett deszkán egyenként keskeny csíkká nyújtjuk. Elosztjuk rajta a szalonnás pitypanglevelet, kevés őrölt borssal meghintjük, majd hosszában felcsavarjuk. A tekercseket kissé összenyomjuk, azután nyújtófával ellapítjuk.

Felforrósított olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük.

Szegfűsziromdzsem

Hozzávalók: 50 dkg cukor, 1 citrom leve, 2 maréknyi szegfűszirom, 2 evőkancíl rum.

A cukorból és 3 dl vízből sűrű szirupot főzünk. Hozzáadjuk a citromlevet, a szegfűszir- mokat és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve 20-25 percig főzzük.

A tűzről levéve kisebb üvegekbe töltjük, a tetejére egy-egy kiskanálnyi rumot öntünk és az üvegeket lezárjuk. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

Szegfűsziromszósz gyümölcssalátához

Hozzávalók 4 személyre: 4 dl joghurt, 3 evőkanál méz, 1 citrom, 1 csomag vaníliás cukor, 1 maréknyi szegfűszirom.

A joghurtot a mézzel, a vaníliás cukorral és a citrom levével meg lereszelt héjával simára keverjük. Hozzáadjuk a szegfűszirmokat és legalább egy fél órára behűtjük.

Nyári gyümölcssalátához kínáljuk ezt az aromás és látványos öntetet.