Rosalinda torta

Hozzávalók: 6 tojásból sütött piskótalap, 20 dkg rózsalekvár, 4 ek. rózsalikőr, 2 ek. citromlé, 30 dkg porcukor, 2 maréknyi rózsaszirom, 1 tojásfehérje.

Először a kandírozott rózsaszirmokat készítjük el. Ehhez a szép rózsaszirmokat ecset segítségével, egyenként lekenjük a villával felvert tojásfehérjével, majd porcukrot szitálunk rá. Porcukorral meghintett zsírpapíron, meleg, szellős helyen néhány órán át szárítjuk. A piskótalapot ujjnyi vastagon felszeleteljük, rózsalekvárral megkenve egymásra helyezzük. A rózsalikőrt a citromlével és annyi porcukorral keverjük el, hogy tejföl sűrűségű legyen. A piskóta tetején egyenletesen elkenjük, és a kandírozott szirmokkal szépen telirakjuk. Forró vízbe mártott késsel, kis négyzetekre darabolva kínáljuk.

Amely rózsa jó illatú, annak az íze is finom. Minden fajta rózsa virága fogyasztható, ám az egyes fajok íze más és más. A teljes virágzásban lévő, kinyílt virágokat gyűjtsük, lehetőleg délelőtt.

Évszázadok óta igazi csemegének számít a rózsalekvár, érdemes egyszer megpróbálkozni elkészítésével!

Rózsabólé

Hozzávalók 8 személyre: 1,5 dl konyak, 5 dl fehér, félédes bor, 1 citrom, 20 dkg culor, 1 üveg félédes pezsgő, 3 maréknyi rózsaszirom.

Két maréknyi rózsaszirmot a bóléstálba teszünk. Hozzáadjuk a cukrot, a karikákra vágott citromot, a konyakot meg a fehérbort és lefedve egy órán át hűvös helyen érleljük.

Tálalás előtt leszűrjük, jól behűtött pezsgővel felöntjük és a maradék rózsaszirommal beleszórva máris kínáljuk.

Rózsaecet

Hozzávalók: 5 dl borecet, 2 maréknyi rózsaszirom.

A leöblített rózsaszirmokat jól záródó üvegbe tesszük és borecettel fölöntjük.

Gondosan lezárva, sötét, hűvös helyen 3-4 hétig érleljük, azután leszűrjük és kisebb üvegekbe töltjük, bedugaszoljuk.

Az illatos rózsaecet különleges zamatot ad a salátáknak.

Rózsatorta

Hozzávalók 12 szelethez: 1 kész piskótatorta-lap, 10 dkg rózsalekvár, 3 tojásfehérje, kb. 15 dkg porcukor, 2 ek. rózsaszörp, 3-4 kinyilt rózsa, 3-4 citromillatú muskátli levél.

A tortalapot három részre vágjuk, a lapokat rózsalekvárral megkenjük és egymásra helyezzük. A tojásfehérjéket a rózsaszörppel simára keverjük, majd annyi porcukrot adunk hozzá, hogy tejföl sűrűségű masszát kapjunk.

A torta tetejét és oldalát egyenletesen bekenjük vele.

A rózsa szirmait tojásfehérjével bekenjük csakúgy, mint a muskátlileveleket, porcukorral vastagon bekenjük és tűző napon (vagy langyos sütöben) megszárítjuk.

A cukrozott virágokat a torta tetejére helyezzük.