Paradicsomsaláta bazsalikomvirággal

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg kemény paradicsom, 25 dkg mozzarella sajt, só, őrölt bors, 1 evőkanál borecet, 3 evőkanál bazsalikomolaj, 1 maréknyi zsenge bazsalikomlevél, 1 evőkanál bazsalikomvirág.

A paradicsomot és a mozzarella sajtot vékonyan felszeleteljük. A szeleteket váltakozva félig egymásra fektetjük, közérakunk néhány zsenge bazsalikomlevelet.

Sóval, őrölt borssal meghintjük, borecettel és bazsalikomolajjal meglocsoljuk, azután rászórjuk a száráról lecsípett bazsalikomvirágokat és máris asztalra adjuk.

Párolt napraforgóbimbó

Hozzávalók 4 személyre: kb. 30 db kisebb napraforgóbimbó, 5 dkg vaj, só.

A napraforgóbimbókat forrásban lévő vízbe teszszük és 2 percig előfőzzük, majd leszűrjük. Ezután annyi sós vizet öntünk rá, amennyi ellepi és 3-4 percig forraljuk. A megfőtt bimbókat lecsepegtetjük és olvasztott vajban megforgatva máris tálalhatjuk. Fűszeres pecsenyék mellé kitűnő köret.

Nyár derekán szerte kontinensünkön napraforgófejek mosolyognak a tűző napba. Pirított magját, a magokból préselt aranyló olajat mindannyian jól ismerjük. De azt gondoltuk-e, hogy apró, zárt bimbóit megpárolva fogyaszthatjuk, kitárulkozott virágainak sárga szirmait pedig tésztafélék ízesítésére használhatjuk?