Narancsos-kankalinos palacsinta

Hozzávalók 4 személyre: 8 db palacsinta, 4 narancs, 4 evőkanál porcukor, 2 evőkanál narancslikőr, 4 szál kankalin.

A narancsok sárga héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A narancslevet a porcukorral elkeverjük, hozzáadjuk a narancslikőrt.

A még meleg palacsintákat meglocsoljuk a likőrös sziruppal és félbehajtjuk. Reszelt narancshéjjal és száráról lecsípett kankalinvirágokkal megszórva máris kínálhatjuk.

Nyáresti bájital

Hozzávalók: 2 citrom, 10 dkg cukor, 4 dl édes fehérbor, 0,5 dl konyak, 10-12 borágóvirág, 1 üveg pezsgő, a jégkockákhoz: 25-30 db borágóvirág.

A citromok levét kifacsarjuk, sárga héját vékonyan lehámozzuk.

A cukrot a citromlével, a citromhéjjal, a borral, a konyakkal és a zöld részeitől megfosztott borágóvirágokkal együtt kancsóba tesszük és 1-2 órára behűtjük. Tálalás előtt leszűrjük, a pezsgővel felöntjük és üvegpoharakban, borágóvirágos jégkockával kínáljuk.

A jégkockához a jégkockafagyasztó minden egyes kis rekeszébe egy-egy, a száráról lecsípett borágóvirágot teszünk, majd óvatosan feltöltjük vízzel és lefagyasztjuk.

Nyári öröm palacsinta

Hozzávalók 4 személyre: 8 db kész palacsinta, 6 dl tej, 2 tojássárgája, 10 dkg cukor, 2 ek. búzakeményítő, 1 cs. vaníliás cukor, 2 ek. rum, 40 dkg bogyós gyümölcs (ribizli, málna, feketeribizli stb.), a kandírozott rózsához: 2 tojásfehérje, 10 dkg porcukor, 4 nyílott, permetezetlen rózsa.

A tejet a cukorral felforraljuk. Folyamatosan kevergetve beleszórjuk a búzakeményítőt és egy-két perc alatt sűrűre főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a tojássárgákat és vaníliás cukorral meg egy kevés rummal ízesítjük, majd kihűtjük.

A tojásfehérjéket villával kissé felverjük és a rózsák szirmaira kenjük. Porcukorral behintjük és langyos sütőben vagy tűző napon 2-3 órán át szárítjuk, miközben néhányszor megfordítjuk és újból porcukrot szitálunk rá. A palacsintákat megkenjük a vaníliás krémmel, négyrét hajtva tálra tesszük. A megtisztított gyümölcsöket rászórjuk és a kandírozott rózsával tálaljuk.