Majorannás cékla

Hozzávalók: 40 dkg cékla, 3 dkg vaj, 3 dkg liszt, 3 dl tej, só, őrölt bors, 1 kiskanál majoránnavirág, 1 kiskanál friss majoránnalevél, 1 dl tejföl.

A céklákat alaposan megmossuk, majd héjában puhára főzzük. Hideg vízzel leöblítjük, héját lehúzzuk és húsát kockára vágjuk.

A megolvasztott vajon világosra pirítjuk a lisztet. Fölöntjük a tejjel, sóval, őrölt borssal ízesítjük és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük.

A tűzről levéve belekeverjük a majoránnaleveleket meg a tejfölt és a céklakockákra öntjük. Rászórjuk a majoránnavirágokat és azon melegében asztalra adjuk.

Készíthetjük úgy is, hogy a szósszal leöntött céklát előmelegített sütőbe tesszük és kb. 10 perc alatt átforrósítjuk. Roston sült húsok mellé kitűnő köret.

Málnahab mályvarózsával

Hozzávalók 4 személyre: 6 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 40 dkg málna 1 maréknyi mályvarózsaszirom.

A málnát megtisztítjuk, egy-két szép szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit összetörjük és a porcukorral meg a vaníliás cukorral elkeverjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd a cukros málnapürét és a mályvarózsaszirmokat is beleforgatjuk.

A félretett málnaszemekkel és egy-egy virágszirommal díszítve máris kínálhatjuk.

Mályvarózsás kajszibarack-saláta

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg kajszibarack, 1 citrom, 8 dkg cukor, 1 marék mályvarózsaszirom.

A kajszibarackot kimagozzuk, húsát feldaraboljuk. Rászórjuk a cukrot, meglocsoljuk citromlével, összekeverjük, majd lefedve legalább egy órán át hűvös helyen érleljük.

Tálalás előtt közékeverjük a mályvarózsaszirmokat.

Medvehagyma kapri módra

Hozzávalók: egy maréknyi június elején gyűjtött, zöld medvehagyma-termés, 1 ek. só, 1 ek. cukor, 1 dl 10%-os ecet, 2 babérlevél.

A szárából lecsipkedett bogyókat sóval meghintjük és egy éjszakán át állni hagyjuk. Szitán lecsepegtetjük, majd cukorral és babérlevéllel ízesített ecetben felforraljuk. Kis üvegbe töltjük, gondosan lezárjuk.

Hűvös helyen egy hétig érleljük, azután a kapribogyóhoz hasonlóan használhatjuk. Kitűnő ízt a túrókrémeknek, körözöttnek, de halételek mártásaiba is használhatjuk.

Medvehagymaleves

Hegyvidékeinken, kiváltképp bükköseinkben, hegyi patakok környékén érezhetjük a már messziről lengedező, fokhagymára emlékeztető illatot, ami semmiképp nem mondható kellemetlennek. Néhol szinte egybefüggő medvehagyma-mezők várják a tavaszi túrázókat, jómagam legutóbb Tata környékén s a Mecsekben jártam medvehagyma-lelő kiránduláson. A növény élénk zöld, lándzsa alakú levelei a gyöngyvirágéhoz hasonlítanak, ám pont az illata teszi összetéveszthetetlenné vele. Ernyős virágzatában kis csillagszerű virágok helyezkednek el. Leveleit virágzás előtt érdemes gyűjteni, főként friss fogyasztásra, salátába keverve, vajas kenyérre szórva. Készíthetünk belőle levest, főzeléket, mártást - ha ízét túl intenzívnek, esetleg csípősnek találnánk, keverjünk hozzá fele mennyiségben csalán- vagy parajlevelet.

A zsenge, tavaszi medvehagyma nemcsak jóízű, különleges vitaminforrás, de egyben kitűnő vértisztító is. A néphit szerint nevét onnan kaphatta, hogy a hosszú téli álom után a barlangból előmerészkedő medvék is ezt keresik, hogy leveleit elfogyasztva tisztítókúrát tartsanak. Gyomor- és bélbántalmak esetén gyógyító hatású, a friss levelek serkentik a vese működését. A népi gyógyászat álmatlanság, szívbántalmak és érelmeszesedés, magas vérnyomás esetén ajánlja.

Amint megsimogat az első kikeleti napsugár, elő a bakanccsal, s irány az éledő erdő - tovatűnik nyomban a téli életuntság, a ránk nehezedő szürke fáradtság: ebben lesz segítőtársunk a madárdal, a lágy szellő s az üdén zöld medvehagyma is.

Hozzávalók: 30 dkg medvehagyma-levél, 2 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 4 dl tej, 2 dl tejföl, só, őrölt fehérbors.

Előkészítés: 10 perc

Megalkotás: 20 perc

Az alaposan megmosott medvehagyma-leveleket összevágjuk. A vajat megolvasztjuk, rádobjuk a zöld aprólékot és egy-két perc alatt, nagy lángon megfonnyasztjuk. Ráhintjük a lisztet, majd szüntelen kevergetés mellett a kétszeresére hígított tejjel felöntjük. Sózzuk, ízesítjük fehérborssal és 4-5 percig főzzük. A tűzről levéve belecsorgatjuk a tejfölt, és néhány percig pihenni hagyjuk, hogy az aromák a levesbe kioldódjanak. Pirított kiflikarikákat is kínálhatunk mellé!

Medvehagyma-mártás (Allium ursinum)

Hozzávalók 4 személyre: két nagy maréknyi medvehagyma- levél, 2 ek- olaj, 2 dl száraz fehérbor, 2 ek. cukor, só, 2 ek. liszt.

A megmosott medvehagyma-leveleket apróra vágjuk, majd az olajon néhány percig pároljuk. Felöntjük a vízzel kétszeresére higított borral, sóval, cukorral ízesítjük és lassú tűzön kb. 10 percig főzzük. Kevés vízzel elkevert liszttel besűrítjük.

Burgonyagombóccal kínáljuk.

Mentás sütemények

Hozzávalók 25 db-hoz: 4 tojásból sütött piskóta-lap, 2 tojásfehérje, 2 ek. mentalikőr, kb. 15 dkg porcukor, 25 mentalevél.

A piskótalapból kb. 3 cm átmérőjű korongokat szúrunk ki.

A tojásfehérjéket a mentalikőrrel elkeverjük, majd annyi porcukrot adunk hozzá, hogy tejföl sűrűségű masszát kapjunk.

A tésztakorongokat a mentás mázzal leöntjük (rácsorgatjuk) és egy-egy mentalevélkét helyezünk a tetejére.

Mezei virág torta

Hozzávalók 8 személyre: 1 készen kapható gyümölcstorta-lap, 3 ek. savanykás lekvár, 1 csokornyi vegyes mezei virág (zsálya, lóhere, cikafark, estike stb.), 1 cs. tortazselé por, 2 ek. cukor, kevés citromlé.

A tortalapot lekvárral megkenjük, majd a virágfejeket és a leveleket szépen elrendezzük rajta. A tasakon található leírás szerint elkészítjük a tortazselét és langyosra hűtve a tortára öntjük.

Ha megdermedt, szeletelhető.

Mézes akácvirágdzsem

Hozzávalók: 50 dkg akácvirág, 1 citrom leve, 50 dkg akácméz, üvegenként késhegynyi tartósítószer.

Az akácvirágokat a száráról lecsipkedjük és citromlével meglocsoljuk. Hozzáadjuk a mézet és lassú tűzön folyamatosan kevergetve 25-30 percig főzzük.

Azon forrón üvegekbe töltjük, tetejére késhegynyi tartósítószert szórunk és az üvegeket lezárjuk. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

Mézes rózsaszörp

Hozzávalók: 4 maréknyi rózsaszirom, 1 citrom leve, 40 dkg méz.

A rózsaszirmokat leöblítjük, a citromlével meglocsolva egy órán át állni hagyjuk. Fölöntjük 8 dl vízzel és lassú tűzön 25-30 percig főzzük.

A tűzről levéve kissé hűlni hagyjuk, majd szitán áttörjük. Hozzáadjuk a mézet és folyamatosan kevergetve 15-20 percen át forraljuk. Azon forrón üvegekbe töltjük és az üvegeket lezárva szárazgőzben hagyjuk kihűlni.