Levendulás cukor

Hozzávalók: 40 dkg cukor, 2 maréknyi levendulavirág.

A száráról lecsipkedett levendulavirágokat tálcán szétterítjük és 1-2 órán át szikkasztjuk.

A kristálycukrot a virágokkal rétegezve üvegbe rakjuk, majd gondosan lezárjuk.

Egy hét múlva már használhatjuk az illatos cukrot: teát, gyümölcskészítményeket ízesíthetünk vele, a levendulás cukorral készített habcsók, aprósütemény íze feledhetetlen. Felhasználás előtt a cukrot szitáljuk át.

Hasonló módon készíthetünk rózsaszirommal, ibolyával, szegfűvel vagy mentalevéllel és virággal illatosított cukrot is.

Lonci néni süteménye

Hozzávalók kb. 30 db-hoz: 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 2 tojás, 30 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor, a tetejére: 2 evőkanál citromlé, 15 dkg porcukor, 30 db. loncvirág.

A vajat a cukorral, a tojásokkal és a sütőporral elkevert liszttel összegyúrjuk.

Lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk és egy 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kis korongokat szúrunk ki belőle.

A korongokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és előmelegített sütőben 180°C-on 8-10 perc alatt szép rózsaszínre sütjük. A porcukrot a citromlével simára keverjük, majd az így kapott citromos mázat a kis sütemények tetejére kenjük és egy-egy, zöld részeitől megfosztott loncvirágot helyezünk rá. Ha megdermedt a máz, máris kínálhatjuk.