Kandírozott rózsaszirom

Hozzávalók: 8-10 kinyílt rózsavirág, 1 tojás fehérje, 10 dkg porcukor.

A tojásfehérjét habosra felverjük. A rózsa szirmait vékonyan bekenjük a tojásfehérjével, majd porcukorral behintjük. Rácsra téve egy-két órán át szárítjuk, azután sütemények díszítéséhez használjuk.

Hasonló módon készíthetünk kandírozott virágokat ibolyából, lángvirágból, vadárvácskából, akácvirágból és a sort még hosszan folytathatnánk. (Az apróbb virágokat inkább mártsuk a felvert tojásfehérjébe, azután szitáljunk rá porcukrot.)

Kankalinsaláta ibolyával

Hozzávalók 4 személyre: 1 fej saláta, 1 csomó retek, 1 csokor petrezselyem, 20-24 db kankalinvirág, 20-24 db ibolyavirág, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál ibolyás salátaecet, só, őrölt fehérbors, 1 evőkanál cukor.

A salátát megmossuk, lecsöpögtetjük és apró darabokra tépkedjük. A retket megtisztítjuk és vékony karikákra vágjuk, a salátával és a fölaprított petre- zselyemmel összekeverjük. Hozzáadjuk a megmosott és leszárított virágokat.

Az olajat az ibolyás ecettel, kevés sóval és őrölt fehérborssal meg a cukorral elkeverjük és a salátára csurgatjuk. Máris tálalhatjuk.

Kaporvirággal sült hekk

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg hekktörzs, 5 dkg vaj, só, 1 citrom, 8-10 kaporvirág, a mártáshoz: 1 csokor friss kapor, 2 dl tejföl, só.

A hekktörzseket megtisztítjuk, sóval bedörzsöljük, majd az olvasztott vajjal leöntve tűzálló tálba tesszük.

Rácsavarjuk a citrom levét, beborítjuk kaporvirággal és előmelegített sütőben 200 °C-on 35-40 perc alatt megsütjük. Közben a tejfölt kevés sóval és a finomra vágott kaporral elke- verjük.

A sült hekket forrón kínáljuk, adjunk mellé héjában sült burgonyát és a kapros tejfölt.

Keksz muskátlilevéllel

Hozzávalók 30-35 db-hoz: 23 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor, csipetnyi só, 15 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 tojás, 10 db citromillatú muskátlilevél, a tetejére: 5 dkg porcukor.

A sütőporral elkevert liszthez hozzáadjuk a vajat, a cukrot, az egész tojást, a csipetnyi sót és összegyúrjuk. A megmosott leveleket leszárítjuk, finomra aprítjuk és a tésztába beledolgozzuk, majd fóliába csomagolva legalább egy órán át hűvös helyen pihentetjük.

Lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, majd derelyemetszővel négyzetes darabokra vágjuk. Villával megszurkálva sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük és előmelegített sütőben 180°C-on 12-14 perc alatt világosra sütjük. Még melegen porcukorral meghintjük.

Körömvirágos pogácsa

Hozzávalók kb 35 db-hoz: 50 dkg liszt, 50 dkg túró, 1 tojás, 25 dkg margarin, 1 csomag sütőpor, 1 kiskanál só, 1 marék körömvirágszirom, a tetejére: 1 tojás.

A margarinból 3 evőkanálnyit felolvasztunk és a körömvirágszirmokat 3-4 percig sütjük benne, majd hagyjuk megdermedni. A túrót áttörjük.

Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a sót, az egész tojást, a margarint és a körömvirágos rnargarinnal összegyúrjuk.

A jól kidolgozott tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk és 4 cm átmérőjű, fodrosszélű korongokat szúrunk ki belőle. A tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, felvert tojással megkenjük és előmelegített sütőben 180°C-on 15-17 perc alatt aranysárgára sütjük.