Jéghideg sárgadinnyeleves vadárvácskával

Hozzávalók 4 személyre: 2 db kisebb sárgadinnye, 2 evőkanál porcukor, 1 evőkanál citromlé, 1 dl narancslé, 1 evőkanál narancslikőr, 20 db vadárvácskavirág.

Az alaposan megmosott dinnyéket félbevágjuk, a magokat eltávolítjuk. Húsából személyenként 5-6 kis gömböt vájunk ki, a többi dinnyehúst a héjából kikaparjuk, majd turmixoljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, a citromlevet, a narancslevet meg a narancslikőrt és összekeverjük. Beletesszük a dinnyegömböket és behűtjük. A hideg sárgadinnyelevest a fél dinnyehéjakba osztjuk és a száráról lecsípett vadárvácska virágokkal a tetején kínáljuk.

A vadárvácska (Viola tricolor) virágainak színe változatos, de jellemzően egy-egy virágocska három szín variációjában pompázik. Nyári gyümölcsökből, barackból dinnyéből, szaftos körtéből készült fogásokban élvezhetjük legjobban az üde kis virágok ízét, szemet gyönyörködtető látványát. A vadárvácska virágaiból készített teát egyes vidékeken a "megtört szívek" gyógyitalaként is tisztelik.

Joghurtos áfonyafagylalt estikével

Hozzávalók 4 személyre: 3 dl áfonyás joghurt (2 doboz), 2 dl tejszín evőkanál porcukor, 1 marék lila havasiestike-virág, a tálaláshoz: tejszínhab.

A tejszínt a cukorral édesítve kemény habbá verjük. Óvatosan belekeverjük az áfonyás joghurtot, az estikevirágokat és vízzel kiöblített formába töltjük. A mélyhűtőben 3-4 óra alatt megfagyasztjuk, közben néhányszor habverővel átkeverjük. Fagylaltoskanállal poharakba porciózzuk és tejszínhabbal a tetején kínáljuk.