Ibolyás csokoládékrém a Dédi receptkönyvéből

Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg étcsokoládé, 3 dl tejszín, 3 dl tej, 2 evőkanál cukor, 4 tojássárgája, a díszítéshez: 1 dl tejszín, 20 db kandírozott ibolya.

A csokoládét összetörjük és kevés tejet aláöntve megolvasztjuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a többi tejet, a tejszínt, a cukrot, a tojások sárgáját és jól elkeverjük. A masszát négy, kis kivajazott tűzálló formácskába töltjük és vízzel telt tepsibe állítjuk.

Előmelegített sütőbe tesszük és 180 °C-on 25 percig gőzöljük. A sütőből kivéve kissé lehűtjük, majd hűtőszekrényben 3-4 óra alatt megdermesztjük.

Tejszínhabbal és kandírozott ibolyavirágokkal díszítve adjuk asztalra.

Ibolyaszörbet

Hozzávalók 4 személyre: 3 dl víz, 8 dkg cukor, citrom leve, 24 db illatos ibolya, 2 tojás, fehérje a díszítéshez: 8 db kandírozott ibolya.

A vízbe beleszórjuk a cukrot és addig melegítjük, míg teljesen fel nem oldódik. Beletesszük a megmosott ibolyavirágokat és lefedve fél óráig állni hagyjuk.

Hozzáadjuk a citrom levét és egy órára a fagyasztóba tesszük. Azután megkeverjük, majd ha már sűrűsödni kezd, a tojások fehérjéből vert habot beleforgatjuk és további egy-másfél órán keresztül fagyasztjuk, közben néhányszor átkeverjük.

Tálaláskor üvegkelyhekbe porciózzuk, kandírozott ibolyavirágokkal díszítjük.

Illatos almazselé

Hozzávalók: 1 liter natúr almalé, 1 kg befőzőcukor, 4 evőkanál levendulavirág, 1 citrom leve.

Két evőkanálnyi levendulavirágot tüll vagy gézzacskóba kötünk és a citromlével együtt az almaléhez adjuk.

Beleszórjuk a befőzőcukrot és lassü tűzön, folyamatosan kevergetve kocsonyapróbáig főzzük. Ekkor a tüllbe kötött levendulát eltávolítjuk, belekeverjük a félretett virágokat és azon forrón üvegekbe töltjük. Az üvegeket lezárjuk és szárazgőzben hagyjuk kihűlni.