Hideg uborkaleves lóherevirággal

Hozzávalók 4 személyre: 1 db kígyóuborka (35-40 dkg), 25 dkg túró, 3 dl joghurt, só, 2 evőkanál citromlé, 1 csokor kapor, 10-15 szál virágzó lóhere.

Az uborkát káposztareszelőn lereszeljük és kissé megsózva 10-15 percig állni hagyjuk. Hozzáadjuk az áttört túrót, a joghurtot, a citromlevét és a finomra vágott kaprot, majd alaposan elkeverjük.

Tálalás előtt behűtjük, majd a zöld részeitől megfosztott lóherevirágokkal a tetején kínáljuk.

A lóhere (Trifolium pratense) a méhek zsongta mezők, rétek szerény virága. Nektárral teli édeskés virága salátákhoz, zöldséglevesekhez illik leginkább. A többféle, pasztellszínekben pompázó lóherevirág mindegyike fogyasztható, ám a réti vöröshere virága a legvonzóbb közülük.