Citromillatú szőlőkocsonya

Hozzávalók: 6 dl szőlőlé, 1 citrom, 12 db citromillatú muskátlilevél, 20 dkg cukor, 2 dkg zselatin.

A muskátlilevelek közül az apróbbakat félretesszük, a nagyobbakat pedig finomra összevágjuk. A szőlőléhez hozzáadjuk a cukrot, a citrom levét, a felaprított leveleket és addig keverjük, míg a cukor teljesen feloldódik.

Ekkor beletesszük a kevés vízben felolvasztott zselatint és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve felmelegítjük. Ha a zselatin teljesen feloldódótt, átszűrjük és hideg vízzel kiöblített formába töltjük.

A félretett leveleket beletesszük és 3-4 óra alatt megdermesztjük. Tálalás előtt a formát egy pillanatra forró vízbe mártjuk, a kocsonyát tálra borítjuk és szőlőszemekkel díszítve tálaljuk.

Készíthetjük frissen préselt, vagy akár dobozos szőlőléből is.

Cukkinicsipsz majoránnás mártogatóval

Hozzávalók: 50 dkg zsenge cukkini, 10 dkg liszt, 1 kiskanál ételízesítő por, só, a sütéshez: olaj, a mártogatóhoz: 2 dl joghurt, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál cukor, só, 1-1 kiskanál friss majoránnalevél és majoránnavirág.

A cukkinit megmossuk és uborkagyalun legyaluljuk. A szeleteket egyenként ételízesítő porral és kevés sóval elkevert lisztbe forgatjuk és forró olajban aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve szalvétán lecsepegtetjük. A mártogatóhoz a joghurtot simára keverjük a citromlével, a cukorral és kevés sóval.

Hozzáadjuk az apróra vagdalt majoránnalevelet, belemorzsoljuk a majoránnavirágot és máris kínálhatjuk a ropogós cukkinicsipsz mellé.

Cukkinivirág töltve

Hozzávalók 4 személyre: 12 db cukkinivirág, 20 dkg rizs, 2 evőkanál olaj, 1 kis fej vöröshagyma , só, őrölt bors, csipetnyi kurkuma, 1 gerezd fokhagyma, 2 tojás, 4 dkg vaj.

Az olajon üvegesre pirítjuk a fölaprított vöröshagymát. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a rizst, egy-két percig pirítjuk, fölöntjük 3 dl vízzel. Sóval, őrölt borssal és csipetnyi kurkumával ízesítjük, majd fedő alatt puhára pároljuk.

A tűzről levéve langyosra hűtjük, azután belekeverjük az egész tojásokat és a rizses masszát az óvatosan szétnyitott cukkinivirágokba töltjük.

A megtöltött virágokat olvasztott vajon átforrósítjuk és párolt zöldségekkel körítve asztalra adjuk.

Csalánleves holdacskákkal

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg zsenge csalánlevél, 2 ek. vaj, 2 ek. liszt, 6 dl tej, só, kevés őrölt fehérbors, 2 gerezd fokhagyma, a sajtos holdacskákhoz: 20 dkg (1/2 csomag) fagyasztott leveles tészta, 1 tojás, só, 10 dkg reszelt sajt.

A zsenge csalánlevelet (kesztyűvel) a száráról letépkedjük és apróra vágjuk. A megolvasztott vajon megfonnyasztjuk az összezúzott fokhagymát, rádobjuk a csalánlevelet. Liszttel megszórjuk, elkeverjük, majd tejjel felöntjük. Kevés sóval, őrölt fehérborssal ízesítve néhány percig forraljuk.

A felengedett leveles tésztát fél cm vastagra nyújtjuk és kis holdacskákat szúrunk ki belőle. A tésztadarabkákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, felvert, sózott tojással lekenjük, reszelt sajttal meghintjük. Forró sütőbe téve 240 C fokon 6-8 perc alatt aranysárgára sütjük.

A csalánlevest a forró, friss sajtos holdacskákkal kínáljuk. Aki idegenkedik a csalántól, merülő mixerrel simára is turmixolhatja a levest.

Csalános házi túrókrém

Hozzávalók: 25 dkg túró, 25 dkg tejszínkrémsajt, 1 kiskanál só, 2 máréknyi zsenge csalánlevél, 1 dl tejföl.

A túrót és a tejszínkrémsajtot szitán áttörjük. Hozzáadjuk a tejfölt, megsózzuk, majd az apróra vágott csalánlevelet is belekeverjük.

Friss péksüteménnyel adjuk asztalra ezt a vitamindús túrókrémet.