Bazsalikom-krémleves

Hozzávalók 4 személyre: 1 evőkanál vaj, 1 kis fej vöröshagyma, 2 közepes burgonya, 2 nagy csokor bazsalikom, 7 dl húsleves (lehet leveskockából is), só, kevés őrölt fehérbors, 1 dl tejföl.

A vajat megolvasztjuk és üvegesre pirítjuk benne a felaprított vöröshagymát. Hozzáadjuk a megtisztított, kockákra vágott burgonyát, a bazsalikomleveleket, alaposan átforgatjuk és a húslevessel fölöntjük. Fedő alatt puhára főzzük.

A tűzről levéve merülőmixerrel pépesítjük, kevés őrölt fehérborssal és sóval ízesítjük. Tálalás előtt belekeverjük a tejfölt és a száráról lecsípett bazsalikomvirágokkal meghintjük.

Aki szereti, pirított zsemlekockát is kínálhat mellé.

Bazsalikomos tejföl

Hozzávalók 4 személyre: 3 dl tejföl, csipetnyi só, csipetnyi őrölt bors, 2 evőkanál bazsalikomvirág.

A tejfölt csipetnyi sóval és őrölt borssal ízesítjük, majd belekeverjük a száráról lecsípett bazsalikomvirágokat.

Tálalás előtt néhány órára behűtjük. Ez a zamatos tejföl héjában sült burgonya mellé kitűnő.

Úgy a legfinomabb, ha a fahéjillatú bazsalikom virágával ízesítjük.

Bodzás tejleves

Hozzávalók 4 személyre:10 tenyérnyi bodzavirág, 1 liter tej, 1 citrom, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál búzakeményítő, 5 dkg cukor, 1 dl tejszín.

A bodzavirágokat leöblítjük, a virágocskákat lecsipkedjük. Egy maréknyit félreteszünk, a többit a tejjel leöntjük és egy fél órán át áztatjuk.

Leszűrjük, a virágocskákat kinyomkodjuk, és az így kapott illatos tejet a cukorral, a vaníliás cukorral és a búzakeményítővel elkeverve fölforraljuk.

A tűzről levéve reszelt citromhéjjal ízesítjük és behűtjük. Tálalás előtt beleöntjük a tejszínt és a félretett virágocskákkal meghintve adjuk asztalra.

Bodzavirág köntösben sütve narancsos habbal

Hozzávalók 2 személyre: 4 tenyérnyi bodzavirág, 1 tojás, 12 dkg liszt, csipetnyi só és cukor, 1,5 dl tej, a sütéshez: olaj, 1 dl tejszín, 1 narancs, 1 ek. narancslikőr,2 ek. porcukor.

A bodzavirágokat leöblítjük, majd szitán lecsepegtetjük. A tojásokat felverjük, majd a liszttel, a tejjel, csipetnyi sóval és cukorral simára keverjük. A bodzavirágokat a száruknál fogva a masszába mártjuk, azután bő, forró olajban aranysárgára sütjük. Az olajból kivéve szalvétán lecsepegtetjük.

A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük és narancslikőrrel meg a narancs reszelt héjával ízesítjük. A köntösben sült bodzavirágokat a narancsos habbal, narancsszeletekkel díszítve kínáljuk.

Borsmentalikőr

Hozzávalók: 2 maréknyi friss borsmentalevél virágjával együtt, 4 dl 96%-os alkobol, 80 dkg cukor, 1 csepp zöld étel festék.

A mentaleveleket leöblítjük, fölaprítjuk, majd a virágokkal együtt széles szájú üvegbe tesszük. Ráöntjük az alkoholt, gondosan lezárjuk és két napig meleg helyen állni hagyjuk. Ekkor hozzáadjuk a cukorból és 6 dl vízból készült, kihűlt szirupot és naponta kissé felrázva további 14 napig érleljük.

Végül leszűrjük és egy cseppnyi zöld ételfestékkel színezzük. Üvegekbe töltjük, bedugaszoljuk és fogyasztás előtt még egy-két hétig pihentetjük.