Zsálya (Salvia officinalis)

A Dél-Európában vadon tömegesen előforduló zsálya egyes fajai nálunk is megtalálhatóak száraz réteken, erdőszéleken. Nemesebb változatai változatai szívesen látottak a virágos kertekben. Hosszú kocsányú füzérekben nyíló kékes, lilás virágai, ovális, illatos levelei nem csak gyógyhatásukról nevezetesek, de fűszerezésre is kiválóak. A kellemes ízű leveleket sertéssültek, kacsa- és csirketöltelékek, mártások ízesítésére használhatjuk, hagyma társaságában igen harmonikus ízhatást érhetünk el vele.

A zsálya fogyasztása egyben megkönnyíti a zsíros ételek emésztését, az ókori Rómában az élete meghosszabbítónak is tartották. A finomra vagdalt levelek a belemorzsolt virágocskákkal együtt kitűnő ízt kölcsönöznek a sajt- és túrókrémeknek is.