Sarkantyúka

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sáslilom (Hemerocallis)

Kelet- Ázsia az őshazája ennek a nagyszerű virágnak, mely csupán egy-egy napig örvendeztet meg teljes virágpompájával.

Nem véletlen tehát, hogy a kínai szakácskönyvekben számtalan receptet találunk a bimbók felhasználására. A ropogós, csöppnyit édeskés bimbókat csípős, fűszeres fogásokban zöldségfélék társaságában élvezhetjük, de nem túl puhára párolva salátákban, levesekben is kitűnő ízzel szolgál. A sásliliom kinyílt virágai a gyümölcsöstál pompás díszei lehetnek.

Szegfű (Dianthus sp.)

Isteni virág - neve is ezt takarja.

Kellemes illata, a szegfűszegre emlékeztető, selymes íze sokféle alkalmazási módot tesz lehetővé. Gyümölcsös desszertek zamatát finomítja, ízesíthetünk vele krémeket, süteményeket, gyümölcstortát, a szirmokból illatos dzsemet főzhetünk. A szegfűszirommal bolondított szirup remek ízesítő lehet.

A teljesen kinyílt virágokat szedjük: a csészelevelekből kitépett szirmok kesernyés, világos színű részét távolítsuk el.