Rózsa (Rosa sp.)

Számtalan fajtával büszkélkedhet a nemes növény, mely határtalan népszerűséget vívott ki magának minden kultúrában. Az ókori Rómában a rózsát nagy tisztelet és szeretet övezte, fejükön rózsakoszorút hordtak, virágát szívesen fogyasztották süteményekben, s bort is készítettek belőle. A görögök és a perzsák is hasonlóan vonzódtak a rózsához, akárcsak ősi távolkeletiek: rózsával díszítették lakásaikat, és természetesen az asztalról sem hiányozhatott a rózsa illatos virága. Évszázadok óta igazi csemegének számít a rózsalekvár, érdemes egyszer megpróbálkozni elkészítésével.

Amely rózsa jó illatú, annak az íze is finom. Minden fajta rózsa virága fogyasztható, ám az egyes fajták íze más és más. A teljes virágzásban lévő, kinyílt virágokat gyűjtsük, lehetőleg délelőtt, amikor a harmatcseppek már felszáradtak a bársonyos szirmokról.