Majoránna (Origanum majorana)

E kiváló aromájú, ellenben szerény küllemű növény őshazája a földközi-tenger vidéke, de oly kedveltté vált régóta hazánkban is, hogy népdalainkban is megénekelik. A virágzás teljében vágott leveles-virágos hajtásait frissen felaprítva, vagy szárítva és morzsolva használhatjuk fűszerezésre. Kiemeli a baromfi, a bárányhúsok zamatát, különleges ízt kölcsönöz leveseknek, főzelékeknek. Erős aromája miatt csínján bánjunk vele!

Mályva (Althea rosea)

Vidéki kertek kedves dísze a számtalan színben pompázó mályvarózsa. Levágva, vázába téve is sokáig gyönyörködhetünk benne.

A csészelevelekből kitépett szirmok nemcsak kellemes illatukkal, virágízükkel hívják fel magukra a figyelmet, de látványnak is megnyerőek.

 

Menta (Mentha sp.)

Hűsítő, kellemes illat lengi be a patakpartot - ahol vadon nő a vízimenta - a fűszerkertet, a fodormenta a kedves borsmenta virágba borult ágyásait.

A menta minden fajtája fogyasztható, fedezzük föl az árnyalatnyi ízbéli különbségeket köztük!

A virágzás kezdetén gyűjtött menta teája mindennapjaink üdítő reggeli teája lehet, ám gyógyszer is egyben. Aromás, jellegzetes ízű levelei, virágai desszertekbe, italokba, salátákba kerülhetnek, sőt, gyönge tavaszi báránypecsenye mellé is odakívánkoznak.