Lángvirág (Phlox drummondii)

A lángvirág csillag alakú, pasztellszínekben pompázó virágai ideálisak a nyári desszertek készítéséhez. Kandírozva természetesen télen is élvezhetjük a kis virágok üdítő látványát, kellemes, finom ízét.

A frissen kinyílt virágocskákat használjuk fel, a zöld részeket tépjük le róla.

 

Levendula (Lavandula angustifolia)

A tiszta, friss illat nyugalmat és tisztaságot sugároz felénk: ismerjük jól a hálószobák szárazvirág-csokraiból, a fehérneműs szekrényeket illatosító kis zsákocskákból... Ám e romantikus virág nemcsak a molyok elűzésére, nyugtató fürdő készítéséhez alkalmas, de a konyhában is kitűnő. A levendulával aromásított cukorral remek desszerteket ízesíthetünk, emellett különleges ízt kölcsönös a dzsemeknek, gyümölcskocsonyának. Az apró virágocskákat tépkedjük ki a csészelevelekből, a barnás, fonnyadó részeket távolítsuk el!

Lonc (Lonicera caprifolium)

Romantikus kertek kedvelt cserjéje, amelynek illatos virágait más a XVI. században is szívesen fogyasztották kandírozva, süteményekbe sütve, sőt, gyógyhatást is tulajdonítottak neki: vérkeringést serkentőnek tartották. A lombhullató és az örökzöld fajták rózsaszínű és vajfehér virágai egyaránt alkalmasak kulináris célokra. A frissen kinyílt, erősen illatozó, nektárral teli virágok a legízletesebbek, gyümölcssalátába kitűnőek. Ízük a nyári alma, körte zamatával remekül harmonizál. Ezen kívül szirupot, cukrot tehetünk aromássá a lonc virágaival, melyeket azután sütemények desszertek készítéséhez használhatunk fel.

Lóhere (Trifolium pratens)

A méhek zsongta mezők, rétek szerény virága. A tehéntej is a legelőkön szép számmal található lóhere virágától lesz illatos! Nektárral teli édeskés virágai salátákhoz, zöldséglevesekhez illik legjobban. A többféle pasztellszínekben pompázó lóherevirág mindegyike fogyasztható, ám a réti vöröshere virága a legvonzóbb színű közülük.