Kamilla (Matricaria chamomilla)

Nyár elején a fehérnek tűnő kamillamezőn cipőnket sárga virágpor borítja el. Ekkor érik be az orvosi székfűnek is nevezett kamilla: a fészkek korongjai sárgák, a szirmok pedig kissé lefelé állnak. Legkeresettebb gyógynövényünk teája gyógyerejéről híres, forrázata kellemes ízű, jó közérzetet biztosít. A kamilla aromája gyümölcssaláták ízével kitűnően harmonizál.

 

Kankalin (Primula vulgaris, Primula veris)

Ezek a kecses, virágok finom, selymes aromájukkal hívják fel magukra a figyelmet. Édes és sós ízekkel egyaránt harmonizálnak. A tejesen kinyílt virágokat szedjük.

Vigyázat: a vadon termő kankalin védett növény, ezért csak a saját kertünkben, érkezési célra termesztett kankalin virágait fogyasszuk!

 

Kaporvirág

A Földközi-tenger partvidékéről került hozzánk ez a világszerte kedvelt fűszernövény. Érdemes a kiskertben néhány szem kapormagot elvetni: egy-két év alatt annyira elszaporodik, hogy folyamatosan vághatjuk. A kapor levele, és virágos hajtása sokoldalú, kedvelt fűszerünk, jellegzetes íze, átható illata összetéveszthetetlenné teszi. Virága nem hiányozhat a kovászos uborkából, különféle, halas, rákos fogásokból. A kaporvirágból főzött tea hidegen vagy melegen frissítő ital, a népgyógyászat gyomor- és bélbántalmak ellen ajánlja, akárcsak a kapormagból készített markánsabb változatát. Az élénksárga, erős illatú virágokat szedjük!

Katáng (Cichorium inbytus)

Égszínkék, olykor fehér virágú növény, amely az utak mentén, főként homokos talajon díszlik. Virágaiban csak a délelőtti napsütésben gyönyörködhetünk, hiszen délután és borús, esős időben összecsukja szirmait.

Orsó alakú gyökerét gyógynövényként gyűjtik, valamint cikóriakávé gyártásához, pörkölve és porítva használják fel. Leveleit és gyökerének felső részét salátába keverve, vagy vajon megforgatva fogyaszthatjuk.

Kökény

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Körömvirág (Calendula Officinalis)

A körömvirág tartós, a sárga minden árnyalatában az első fagyokig pompázó növény. Az üde nyílásukban szedett fészkes virágzatokból kitépkedett sugárvirágok ételfestékként, sáfránypótlóként régóta ismertek. Sajtos ételekben, omlettekben, sós süteményekben mutatják meg igazi zamatukat a körömvirág aromás, csöppet kesernyés szirmai.

Megszárítva a frissel azonos módon használhatjuk fel.