Ibolya (Viola odorata)

A tavasz első, igazán illatos kis virága. Nagyobb, kerti változatit éppúgy használhatjuk, mint az apróbb, ámde illatosabb, vadon termő fajtákat. Másfélszáz éves, bécsi receptgyűjteményem tanúskodik arról, hogy ínyenc eleink szívesen ízesítettek az ibolya aromájával, s a kandírozott ibolyavirággal díszített süteményeknek, apró bonbonoknak igen nagy divatja volt. Erzsébet királyné nem csak a lila színt kedvelte, de a kandírozott ibolya szintén kedvelt csemegéi közé tartozott. Nem véletlen tehát, hogy a patinás bécsi Demel cukrászdában azóta mindig kapható kandírozott ibolyavirág, idézve a "boldog békeidőket".

Az ibolya virágait teljesen kinyílt állapotban szedjük: ízük, aromájuk ekkor érvényesül a legjobban, s ekkor a legszebbek is. Csokoládéval remek kettőst alkot!