Bazsalikom (Ocimum Basalicum)

Kedvelt fűszernövényünknek már egyetlen szála is a virágcsokorban pompás illatfelhőt varázsol, elnyomva a többi nyári illatot. Még a szúnyogokat és a legyeket is távoltartja! Népszerűségét pikáns ízének köszönheti, de étvágygerjesztő, gyomorerősítő hatása is számottevő.

A bazsalikom levele, virágos hajtása az igényes konyha fűszere, mártásokat, leveseket, salátákat ízesíthetünk vele.

Bíbor kasvirág

Bodza (Sambucus nigra)

Az ágas-bogas bodzacserje bogernyőben nyíló, átható illatú virágait igen sokféle módon felhasználhatjuk frissen, de zörgősre szárítva, a téli napokon köhögéscsillapító teát főzhetünk belőle. A vajszínű virágok a legaromásabbak. A leszedett virágtányérokat abroszon szétterítve hagyjuk egy éjszakán át, az apró levéltetvek - amelyektől nehezen tudnánk megtisztítani - így elhagyják a fonnyadó virágokat. Az utóbbi években az ipar is felismerte a bodzában rejlő kiváló lehetőségeket, így a bodzavirágból készült üdítő ital már nem csak a kiskertek buzgó tulajdonosainak kiváltsága.

Nyár végére beérő fekete bogyóit is érdemes leszüretelni: befőttet, dzsemet, jóízű italokat főzhetünk a fanyar gyümölcsből.

Borágó (Borago offocinalis)

A mediterrán területeken őshonos borágó sok kertben nálunk is megtalálható. Zsenge, vitamindús, uborkára emlékeztető ízű leveleiből kitűnő salátát készíthetünk. Csillag alakú, kék virágaival gyümölcsös desszerteket díszíthetünk, kandírozva süteményeket tehetünk vele kívánatossá, de jól illik, túrós, tejszínes fogásokhoz is.

A jégbe zárt borágóvirág pedig koktélok, gyümölcslevesek dekoratív hűsítője lehet.