Az utaktól, szennyezett területektől távol gyűjtsünk vadon termő növényeket! Hasznos segítőtársunk lehet a növényhatározó, kétség esetén vagy a nem pontosan azonosítható virágot hagyjuk inkább ott, akárcsak a védett növényeket!

Egyes növények termése, levele, virága mérgező, legyünk óvatosak! Fogyasszuk azokat, amelyekről biztosan tudjuk, hogy kulináris célokra alkalmasak!

A termesztett kerti virágokat szedjük saját kertünkből, vagy szerezzük be megbízható helyről, hogy biztosak legyünk benne, nem kezelték őket műtrágyával, növényvédő szerrel! Lehetőleg délelőtt, a reggeli harmat felszáradása után vágjuk a virágokat és frissen, óvatosan leöblítve használjuk fel. Virágüzletben, piacon vásárolt virágot soha ne fogyasszunk!

Legkedveltebb ehető virágainkat szellős, meleg helye - sosem tűző napon - szárítsuk meg, így egész évben élvezhetjük zamatukat. Néhány kivétellel minden növény szárítható, ám így inkább ízesítésre, mintsem díszítésre alkalmasak.

Első ízben kis mennyiségben próbáljuk ki, ízleljük meg a kiválasztott virágot, mert egyes növények az arra érzékenyeknél allergiás reakciókat válthatnak ki. Pollenallergiában szenvedők virágok fogyasztásával ne kísérletezzenek!